Afgelopen zondag stond er een zeer stevige zuid-oosten wind, zoals bekend is dit voor vele jonge duiven een probleem. Dit in combinatie met de formule 1 wedstrijd in Spa-Francochamps is vaak nadelig voor de duivenvluchten. Op maandagmorgen zaten dan ook vijf vreemde duiven op het dak: een blauwe belg uit Vorsellaar gelost in Quivrian, een vale duitser uit Haminkelen (comb. Pumpe) waarvan de broer de 1e van Pau vloog in 2015 en een krasdoffer uit Reeuwijk. Na een telefoontje bleek de duif uit Reewijk afkomstig te zijn van de comb. Verkerk en Zn. uit Reeuwijk. Bas vertelde dat ze op dinsdagmorgen nog 45 jongen mistten, ook van de wedvlucht Quivrain. De comb. Pumpe mistten er nog 31 van Transinne, dit ligt ook weer in de buurt van Spa. De duiven zijn inmiddels opgehaald door een koerierdienst.
Deze week feliciteerde ik Jan Duits met zijn zesde provinciale overwinning. Op de wedvlucht Troyes met de jonge duiven wist Jan weer toe te slaan. De stevige zuidoosten wind zorgde ervoor dat de meeste kopduiven in onze regio vielen. Jan vertelde dat de eerste provinciaal dit jaar gekocht was op de voorjaarsbeurs in Houten. Je ziet maar dat hier goede duiven worden verkocht! Hulde en proficiat aan Jan Duits. Ook volgende week is hij een van de te kloppen mannen.
Met maar tien weduwnaars in strijd, is Ton Vanspauwen geen grote lliefhebber. Zijn prestaties zijn echter groots. Op de provinciale morgenlossingen behaald hij een prijzenpercentage van meer dan 70%. Dit op de vluchten Bourges, Limoges, Bergerac en Cahors. Hij bezit een aantal kleppers die op deze vluchten hun prijs niet gemist hebben. Een van de vaandeldragers van het hok is de Bergerac, die als jaarling de 1e prov. Bergerac wist te behalen in 2011. In 2015 wist deze klepper weer drie maal te scoren op bovengenoemde vluchten, die hem de 17e plek bij de provinciale asduiven opleverde. Onderstaande foto: Ton met zijn vrouw en de Bergerac-winnaar.
De Kanaaleilanden Jersey, Guernsey en Sark zijn vanaf het Franse vasteland binnen een uur met de snelboot te bereiken. Je komt dan direct binnen de Engelse invloedssfeer maar ook met Franse kenmerken. Op Jersey wonen ongeveer 100.000 mensen, waaronder 150 miljonairs die hier hun woning hebben. Door de warme golfstroom is het klimaat zeer aangenaam, men ziet ook de nodige palmbomen. De eilanden hebben sterk geleden onder de Duitse bezetting, van 11.000 man. Op dit moment vormen toerisme, de Jersey cow en het internationale bankwezen de grootste bronnen van inkomsten. Hieronder een fotoimpressie gemaakt tijdens onze zomervakantie.
Vriend Monty Buxton uit Engeland heeft weer een prachtig seizoen achter de rug, met name prima resultaten met de oude raketlijn. Dit op de oude-duivenvluchten en met name met de jonge-duivenvluchten. In zijn jonge jaren was Monty een topmotorrijder op de Engelse circuits. Hier een foto uit de oude doos, waar hij op het circuit van Thruxton in 1960 aan de kop van de wedstrijd eindigde.
Tijdens de vakantie verbleven wij in Normandië, een streek met een historie die teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog. Met name de invasiestranden van Omaha- en Utahbeach hebben veel betekend voor het herwinnen van onze vrijheid. Met name de grote verschillen tussen eb en vloed zijn zeer indrukwekkend.
Op zaterdag 8 augustus brachten wij een bezoek aan Jean Hornesch te Cadier en Keer. We waren toeschouwer bij de jonge duivenvlucht Rethel. Het zou geen makkelijke klus worden door de Noordenwind en de heiige lucht. Jean maakte 1 en 2 op samenspel Maasvallei en draaide een serie van 31 prijzen van 60 ingezette jonge duiven. Dan ben je goed bezig! Tijdens het letten op de duiven hadden we het ook over het moeilijke seizoen met de oude en jaarlingen, waarbij de 70 van Jean twee eerste prijzen vloog op samenspel Maasvallei. Deze doffer stamt van moederszijde uit "het 48", nestzus van de beroemde "49". Beide rechtstreeks G. Heijnen en Zn. De "49" was dit jaar medeverantwoordelijk voor het vijfde kampioenschap vitesse van afdeling Limburg. Jean moest hem dit jaar echter stoppen, wegens een kapotte luchtzak. 2-1894370: 1e prijs Gien, 1e prijs Gien uit "het 48" van G. Heijnen en Zn.
Afgelopen zondag werd in Zuid-Limburg voor het eerst de Iron Man gehouden. De wielrenners moesten een parcours afleggen van 180 km. Na 84 km passeerde ze op de fiets Gronsveld. Ze kwamen letterlijk langs onze deur, waarbij verschillende triatleten een behoorlijke tuimeling maakte over een obstakel op de weg. De triatlon werd overigens gewonnen door de Limburger Bas Diederen uit Susteren.
|
Archieven
September 2024
Categorieën |