G.Heijnen & Zn.
1 Nat. Bordeaux      1982
1 Nat. Bordeaux      1993
1 Nat. Asd. ZLU    1993
1 Int.  Asd. ZLU     1993
2 Nat. Asd. Fond   1994
1 Prov. Argenton      1996
1 Intprov. Pau          2000
1 Asd. Wefo          2001
1 Prov. Limoges       2002
1 Int. Limoges          2002
1 München              2004
1 Havens Kamp.      2006
1 Asd. Wefo JRL   2006
1 Asd. Croatië       2006
* Asd.= Asduif
Highlights
Artikelen
 
Reportage Special
Gilbert Heynen & Zoon, Gronsveld
Winnen 1e en 5e Provinciaal en 1e Interprovinciaal op Limoges
Gronsveld.

De afdeling Limburg had het laatste weekend van mei een provinciale wedvlucht vanuit Limoges op het programma staan. Naast dit provinciale concours was er ook een Interprovinciale dubbeling mogelijk. Deze dubbeling was tot stand gekomen in samenwerking met het Rietverbond Belgisch Limburg en de Weitstrecken Liebhaber uit Oberhausen Duitsland. De Belgische deelnemers brachten ca. 300 duiven in het interprovinciale concours, terwijl de Duitse vrienden er ca. 950 inmanden. De Limburgse melkers brachten 1651 duiven in concours. Er werd gelost om 7.00 uur met een kalme noordoostelijke wind. Het zou een pittige vlucht worden, waarbij de duiven haast 10 uur tegen een kopwind de weg naar huis moesten trotseren. De vroegste melding voor het provinciale- als interprovinciale concours kwam uiteindelijk uit Gronsveld. Hier klokte Gilbert Heynen & Zoon om 16.45.40 uur op een afstand van 646.074 km en de overwinaar behaalde een snelheid van 1103,142 m/min. Verder klokten de vader-zoon combinatie nog een vroege duif om 16.54 welke provinciaal de 5e prijs zou winnen. Interprovinciaal wint de tweede duif ook in de top tien.
Een rijk verleden.

Heynen & Zn uit Gronsveld is in het duivenwereldje zeker geen onbekende naam. Eerst bestond de combinatie uit vader Ber en zoon Gilbert Heynen. Zij vergaarden van de start tot medio der jaren 90 onvergankelijke roem met o.a. 1e Nat. Bordeaux '82, 1e Nat. Bordeaux '93, 3e Nat. Helmstedt'85, 3e Nat. Orleans '90, 3e Nat. München '97, 5e Nat. Marseille '86, 6e Nat. München '97, 7e Nat. Hof '86, 7e Nat. Pau '00, 8e Nat. Dax '96, 9e Nat. Pau '97 etc. etc. En uiteraard horen daarbij een hele karrenvracht eretitels, asduiftitels en kampioenschappen in regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal verband. In 1996 overleed vader Ber Heynen helaas en ging zoon Gilbert in 1997 met de jonge duiven verder op zijn eigen adres aan de Kampweg. Hier werd gevlogen onder de naam van zijn echtgenote Annemie Gelissen, terwijl Gilbert op het ouderlijke adres bleef vliegen met moeder Heynen onder de naam H. Heynen & Zn. Later werd op zijn huisadres gevlogen onder de naam Gilbert Heynen & Zn. Op zijn eigen adres kwamen de eerste successen zich reeds snel aandienen met o.a. 3e Prov. Montauban '99, 3e Prov. Chateauroux '00, 3e Prov. Chateauroux '01, 8e Nat. München '01 en ook weer diverse duiftitels en kampioenschappen met o.a. 1e asduif eendaagse fond WEFO '01 etc. En nu in het prille seizoen 2002 winnen ze dan de 1e Provinciaal en 1e Interprovinciaal Limoges.
Op Limoges schijnen de Heynen's een voorliefde te hebben. Ze wonnen op deze wedvlucht, die keren als hij op het reisprogramma stond, reeds een 2e, 6e, 7e, 11e en 23 provinciaal.
De overwinnaar

is een blauwe doffer van het jaar 2000 en draagt ringno 2419365. Hij is klein van stuk maar voelde aan als een brokje dynamiet. Een echte karakter duif en vechter die doorgaat tot het einde. Als zomerjong leerde Gilbert hem op in de nalijn en ook nog op enkele Momignies vluchten welke werden gehouden in Mesh-Eysden na het vliegseizoen. Als jaarling vloog hij 5 keer prijs met o.a. prijs op nationaal Marseille. Hij had zijn examen met goed gevolg afgelegd. Dit jaar werd hij ingevlogen op diverse programma vluchten en op de lastige Laon zou hij omstreeks de 15e prijs hebben gevlogen in het samenspel Zuid (vergelijkende tijd). Op Sourdun was hij ook goed op tijd en op Bourges vloog hij de 1229e prijs tegen 6.857 duiven. Gilbert maakt voor zichzelf voor elke vlucht een inkorflijst, aan de hand waarvan de duiven worden beoordeeld en daarna worden ingemand. De "Blauwe Limoges" winnaar werd als enigste Bourges vlieger op deze lijst geplaatst. In de week vooraf liet hij zien goed in vorm te zijn. Hij vloog veelal alleen tijdens het trainen en voelde goed rond aan. Op de snelle Bourges had hij nauwelijks aan conditie ingeboet.
Gilbert had tijdig post gevat in de tuin met zijn buurman Sjeng Goessens en duivenvriend Jos Goessen. Fondcrack Willy Mollin uit het naburige St. Geertruid belde dat de duiven omstreeks 17.00 uur verwacht konden worden. De telefoon was amper neergelegd, toen duivenvriend Jos riep "Hier is er eentje" De Blauwe verlette even op een soort reclamebord aan de rand van de tuin en werd om 16.45.40 uur geregistreerd in het elektronische systeem. Snel werd hij gemeld aan de meldpost. In de vereniging de l'Hirondelle te Gronsveld waren 300 duiven ingemand en het was de eerste gemelde duif. Tijdens het melden kwam ook de "Donkere", hun eerstgetekende, aan en werd om 16.54 geregistreerd. Hij zou later het succes compleet maken door de 5e prijs provinciaal te winnen. De "Blauwe Limoges" had onder zware omstandigheden voor een grandioos succes gezorgd. Iets waarvoor de "Heynen" duif bekend staat. Hoe harder hoe beter.
De "Blauwe Limoges" heeft zijn kwaliteiten van geen vreemde.
Zijn vader is de "Schek 666" van 1990. Deze vliegwonder won o.a. in 1993 de 1e Nationaal Bordeaux (7. 383 d). De "Schek 666" heeft als vader de topkweker de "Montargis" welke de 1e prov. Montargis won. Deze "Montargis" is een broer van de dagfondcrack de "Raket" en is een kleinzoon van de legendarische "23" van Frens de Esch uit Geleen. De "Montargis" zat gekoppeld tegen "Clermonte" Zij won de 1e Vierzon en 1e Clermont Ferrand. "Clermonte" is een kruising van een doffer, de "Vromen 57" en de "66" duivin van '76. Zij is o.a. moeder van de 1e Nat Bordeaux 1982 en grootmoeder 1e Nat Bordeaux 1993.
De moeder van de "Blauwe Limoges" is de "Mooioog Raket". Haar vader de "Mooioog" is een weer een volle broer van de eerder vernoemde "Montargis" en "Raket". De "Mooioog" zat gekoppeld tegen "t 37" een zuivere Gebr. Janssen duivin. De "Blauwe Limoges" is uit een inteeltkoppeling neef x nicht.
De "Donkere" welke de 5e pr. provinciaal won is langs vaderskant een kleinzoon van de "Marseille", welke 5x in de eerste 50 nationaal won. De moeder van de "Marseille" is de eerder vermelde "66" duivin van '76. Langs moederskant is het een kleinzoon van de "Plato". De "Plato" komt uit het soort van Willy Mollin uit St. Geertruid en werd 2e nationale asduif grote fond van de Vredesduif in 1994. Ook zit er veel van der Wegen bloed in.
De voorbereiding

van de totale fondploeg, bestaande uit 52 doffers waaronder een 8 tal "studenten" zoals Gilbert deze noemt, begint elk jaar op 5 maart. Dan worden deze gekoppeld.
In de winterdag komen de duiven vanwege de roofvogels niet buiten en mogen in een ruime ren vertoeven. Zij krijgen na de rui dan veel gerst (tot wel 90% afhankelijk van het weer) toegediend Ze krijgen dan steevast 2 keer per week de Reiger elexier en 1 dag thee in het water. De hele maand februari krijgen ze een "ontslakkingskuur" met dezelfde thee. Ook geeft Gilbert 1 dag in de week appelazijn over het voer.
De "studenten" zijn doffer welke geen duivin hebben doch wel bespeeld worden. De doffers broeden over op hun eerste broed. Normaal wordt er dan weer een tiental dagen gescheiden, doch wegens een vakantiebestemming mochten ze direct aan een tweede nest beginnen en opnieuw mochten ze overbroeden. Daarna begint het weduwschap. De aanloop van het seizoen werd degelijk bemoeilijkt door de overlast van roofvogels. Ondanks alles raakte hij er 5 kwijt aan deze rovers. 's Morgens is voor training geen tijd daar Gilbert als docent voor de klas moet staan. Dan wordt alles verzorgd en van vers water voorzien. 's Avonds gaan de doffers er voor twee uur uit voor de training met gesloten klep. In de voerbak krijgen ze altijd een mengeling bestaande uit 1/3 weduwnaars mengeling, 1/3 junior en 1/3 gerst.
In 5 x 2 voerbeurten worden alleen de doffers welke voor een fondvlucht worden ingemand in een potje in hun bak bijgevoerd met een weduwnaarsmengeling. Op woensdag gaat er steevast de volgende mix over het voer. 2 citroenen, 2 lepels melkpoeder, 2 dopjes Roosvice, vloeibaar biergist (Enzym Hefezellen), 1 dopje Elixir, 1 dopje Herbisan kruiden en als laatste 1 piksteen. Als alles goed gemengd is gaat het de voerbak in. Normaal staat er steeds Vitalith, vers grit, Vitamineral en piksteen tot beschikking van de duiven.
Voordat de doffers voor een vlucht worden ingemand krijgen de doffers steeds de duivin te zien. De tijd varieert van doffer tot doffer. Gilbert en vroeger ook vader Heynen maakten steeds veel tijd vrij om elke doffer zijn duivin te geven. Dit kan variëren van heel even tot vrij lang. De ervaring heeft hen geleerd dat niet elke doffer hetzelfde reageert of gemotiveerd wordt door zijn wederhelft. Komen de doffers terug van de vlucht dan staat er water met druivensuiker in de ren. Ook zit er voer in de bak en mag hij naar behoefte eten.
Na een tiental minuten rust mag hij dan naar de afdeling waar de overige doffers zich bevinden. Zijn duivin krijgt hij pas 's avonds als de rest buiten traint of zelf een dag later. Zijn duivin krijgt hij dan maximaal 2 uur. (tijdsduur van de training van de overige doffers).
De glorieuze winnaar van provinciaal en interprovinciaal Limoges toonde zijn vorm door de hele week alleen te vliegen, hetgeen door buurman Sjeng Goessens werd opgemerkt. Ook voelde hij vol en vast aan. Zijn duivin, overigens een geheel witte duivin en het lievelingsduifje van zoon Ruud, kreeg hij voor ca. 10 minuten. Zij toonde veel affiniteit tot de "Blauwe Limoges" en zal hem zeker aangespoord hebben om aan de kop van het peloton te blijven.
Veel zuurstof

biedt het onderkomen van de vliegduiven. Eigenlijk bestaande uit twee grote rennen waarin een 'nachtverblijf' is gebouwd. De ren is uitgevoerd met roosters, terwijl in het 'nachtverblijf' beukensnippers zorgen voor droogte. Het 'nachtverblijf is afgedekt met plastic golfplaten welke van binnen voor een gedeelte zijn afgeschermd met polystyreen platen om de warmte vast te houden en de hitte van de zomer buiten te laten. Via een klep wordt deze ruimte geventileerd. De jonge duiven zitten in een gelijke ren naast de weduwnaars en worden onverduisterd gespeeld tot ca. 300 km. De jonge duivinnen gaan mee tot de laatste vlucht.
Tenslotte.
Als je met Gilbert over de geschiedenis van de duiven en duivensport babbelt merk je al heel snel dat hij bezeten is van deze gevleugelde atleten en vooral op de vluchten van de lange adem. Je komt haast niet uitgepraat en alles noteren en beschrijven zou te veel van het goede worden.
Elke winter, nu reeds 10 jaar, doceert Gilbert aan de Volksuniversiteit in Geleen voor een klas duivenmelkers uit de regio. Op een unieke wijze wordt hier een 3 delige cursus gegeven over de duivensport voor jong en oud.
Bekende duivenkampioenen treden er op als gastsprekers.
Iets unieks in de duivensport en zou een voorbeeld kunnen zijn om ook niet duivenliefhebbers vertrouwd te maken met onze mooie sport.